De ce ne este greu să spunem „nu“?
Să le spui „nu“ copiilor nu este întotdeauna ușor sau plăcut. Uneori, aceasta este o sarcină foarte dificilă și nu putem face față efortului respectiv. Cei mai mulți dintre noi se vor găsi la un moment dat în situația de a spune „da“ când le este de fapt clar că ar fi trebuit să spună „nu“. Interesant este însă că, dacă ești pregătit(ă) să spui „nu“ în mod serios și să pui în aplicare acel „nu“, atunci vei fi nevoit de mai puține ori să-l spui. Copiii înțeleg mesajul. Părinții care trebuie să spună „nu“ toată ziua sunt cei care probabil vor recunoaște că nu pun în aplicare acel „nu“. Aceștia cedează prea repede, astfel încât copiii percep un mesaj contradictoriu despre ce le este permis și ce nu. Există multe motive pentru care ne vine greu să spunem „nu“. Există însă tipare comune care se manifestă în anumite momente la mai toți oamenii
Dorești să îți protejezi copilul de „durerea“ sau disconfortul dezamăgirii.
Dorești să te protejezi pe tine de situația în care ar trebui să te confrunți cu sentimentele de furie sau dezamăgire ale copilului.
Dorești să eviți responsabilitatea de a lua o decizie într-o anumită privință.
Dorești să eviți să te poziționezi într-o postură aparentă de putere sau control.
Dorești să fie liniște și să eviți confruntarea sau alte consecințe similare care ar putea decurge de la un „nu“.
Ai nevoie de aprobare din partea copilului, dorești să îți fie prieten și te temi de respingere din partea sa.
Dorești ca perioada petrecută alături de copil să nu fie marcată de conflicte.
Putem să găsim puterea, încrederea și autoritatea necesare pentru a spune „nu“ atunci când contează, dacă înțelegem mai bine aceste motivații.
Comentarii
Trimiteți un comentariu