Rușinea vs vinovăția
Rușinea diferă de vinovăție. Ea este de obicei asociată cu mesajul „sunt rău și tu crezi că sunt rău“,în timp ce despre vinovăție se poate spune că „am făcut ceva rău“. Procesul cognitiv responsabil pentru aceste semnificații este inconștient, are loc în interior, iar persoana nu are acces la aceste sentimente și credințe, deși ele îi afectează comportamentele.
Vinovăția este proprie situației în care cei mici pot de obicei să „rezolve“ problema, cerând scuze pentru greșeala pe care au făcut‑o. Totuși, când un copil simte că el însuși e rău și crede că oamenii din jur au aceeași părere, el se poate simți neiubit și nedorit din această cauză, fiind posibilă apariția unui sentiment de respingere. O asemenea trăire poate fi înspăimântătoare pentru că, în același timp, inconștient, copilul înțelege că este dependent de adulți care să îi împlinească nevoile,si respingerea devine o problemă.
Într‑o altfel de exprimare, se poate spune că vinovăția înseamnă că ai făcut o greșeală, pe când rușinea induce credința că ești o greșeală.
Comentarii
Trimiteți un comentariu